2011. február 10., csütörtök

Igazolványok helyett egyetlen kártya

MR1 - Kossuth Rádió l 2011.02.09.
Fotó: MR/Neubauer Rudolf
Akár már idén megjelenhetnek az új típusú személyazonosító kártyák, amelyek az útlevél kivételével kiválthatják az összes meglévő igazolványt. Az egységes nemzeti kártyarendszer koncepcióját Vetési Iván, új miniszteri biztos dolgozza ki.

A cél az egész irattárcát megtöltő különféle kártyák egységes rendszerbe foglalása, többek között kártyák előállításának, kibocsátásának, felhasználásának, elfogadásának és nyilvántartásának egységes szabályozása, a kártyahasználat technikai feltételeinek egységesítése. Ez nem jelenti azt, hogy máról holnapra egyetlen kártya kiváltja az állampolgárok által használt valamennyi kártyát, de lehetőséget teremt arra, hogy a különböző kártyák azonosításra való alkalmassága és szolgáltatás igénybevételére feljogosító igazolása egyetlen egységes kártya által valósuljon meg. Ez hosszú távon csökkenti az igénybe vett kártyák számát, és jelentős költségmegtakarítást eredményez nemcsak az állami, de a privát szektorban is.
Maga a koncepció a félév végére készülhet el - ígérte a miniszteri biztos. Vetési Iván egyelőre nem tudta megbecsülni a költségeket. Azt tervezik, hogy az év második felében a cserére váró kártyákat már az új rendszerben adják ki. Arra is lesz lehetőség, hogy nem állami szervezetek is csatlakozzanak a kártyarendszerhez: például szurkolói klubok, vagy akár uszodák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!