2011. február 25., péntek

Tízezreket spórolhatsz a legjobb számlacsomaggal: bővült a nulla forintosok köre

Pénzcentrum l 2011.02.24.

NEM KELLENEK MILLIÓK AZ INGYENES SZÁMLÁHOZ

Spórolunk a boltban, a fodrásznál, nem veszünk meg egy ruhát, plusz egy sört. Havi szinten ugyanilyen jelentős mértékben foghatjuk vissza költekezéseinken, ha megfelelő folyószámlát keresünk. Tízezreket takaríthatunk meg magunknak, ha jó bankot választunk!

Hányszor szoktam készpénzt felvenni automatában? Hajlandó vagyok-e több kilométert gyalogolni a saját bankom ATM-éig, vagy lusta vagyok, és kiveszek bármelyikből? Csekken fizetem a számláimat, vagy inkább online átutalom, esetleg csoportos beszedést választok? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnunk, ha a számunkra legjobb bankszámlát szeretnénk kiválasztani, éppen ezért nincs is olyan kategória, hogy legjobb bankszámla - hacsak nem kerül minden tranzakció nulla forintba. Amire lesz példa az alábbi cikkünkben.

Szerencsére ma már mi, ügyfelek is egyre tudatosabban választunk számlacsomagot, figyelünk a különféle díjtételekre, az ár-érték arányra - legalábbis a Raiffeisen ügyfélszokásokat vizsgáló felmérése szerint, ugyanakkor sokan kényelmességből, vagy lustaságból maguk sem tudják, hogy feleslegesen fizetnek havonta akár ezer forintokkal is többet, ugyanazért a szolgáltatásért. Nekik segítünk rendszeres banki számlacsomag-körképünkkel.

Elővettük legutóbbi képzeletbeli ügyfeleinket, nem változtattunk tranzakcióikon és fizetésükön sem a legutóbbi összehasonlításunk óta, de bankok ajánlatai így is eltérnek az előző körképünkben szereplőktől. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze, melyeket 13 bank szolgáltatott. A diákoknak, valamint nyugdíjasoknak szóló számlacsomagokat nem vettük figyelembe, hiszen az átlagos, fizetésből élő ügyfelek esetére voltunk kíváncsiak.

Éves szinten tízezreket spórolhat egy átlagos ügyfél

 Az általunk felvázolt A-ügyfél 130 ezer forintos havi jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. A postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, hogy ezúton egyenlítse ki három közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló havi számláját, ezenkívül bankon belül (20 ezer forint) és bankon kívül (26 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (26, illetve 13 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 6 ezer forintot.

A tizenhárom bank ajánlata közül A-ügyfél számára most már hosszú ideje az   FHB és Allianz Bank bankszámlája jelenti az egyik legjobb választást, amely teljesen díjmentes számára az első évben, megnyitása pedig mindössze egy feltételhez kötött: minden hónapban legalább 120 000 Ft átutalásnak kell érkeznie a számlára, ennek hiányában a díj 3000 Ft-ra ugrik.

Ezzel szemben a legdrágább csomag (A Citibank 0 forintos számlacsomagja), 3500 Ft-al drágább. Viszont ez a Citibank 0 forintos számlacsomagja ténylegesen 0 forintos lesz 150 000 Ft -os havi jóváírás esetén, így a B-ügyfelünk számára a legjobb választás, extra tranzakciós igényei mellett.


A dobogó harmadik fokán az Unicredit Bank Bónusz Számlacsomagja szerepel, mely 275 forint havi költséget jelent használójának, ehhez 75 000 Ft havi jóváírás szükséges a számlán.


A LEGJOBB VÁLASZTÁS


A következő két táblázatban az A-ügyfél által kezdeményezett tranzakciók díjait foglaltuk össze bankonkénti bontásban.




Számlavezetési díjak esetében igen nagy a szórás: öt bank kínál ingyenes számlavezetést - kettővel több, mint fél évvel ezelőtt - miközben a Citibank 3500 forintot kér el a havonta a számla fenntartásáért, ami megmagyarázza, hogy miért az ő ajánlatuk a legkedvezőtlenebb épp a piacon, de csak az A ügyfél számára, bár ahogy az első oldalon is írtuk B ügyfélnek viszont a legkedvezőbb ajánlat (lásd 3. oldal).

A közüzemi beszedési megbízások a legtöbb banknál már ingyenesek, azonban, az Erste, KDB, OTP bankoknál, valamint a Takarékbanknál ezekért is fizetni kell. Ma már egyre több ügyfél rendezi számláit online módon, így nem meglepő, hogy ez a tranzakció három bank kivételével szintén mindenhol ingyenes, igaz bankon kívülre történő online átutalásért már több, összesen négy bank számít fel díjat.



Talán az egyik leggyakrabban végrehajtott tranzakció, ezért sokak számára mérvadó díjtétel az ATM használaté. Míg a saját ATM használatért egyre kevesebb bank számít fel díjat - legalábbis ami a havi első egynéhány készpénzfelvételt jelenti, addig idegen készpénz-automata használat esetében még mindig találunk horror árakat. Utóbbi esetén a legmagasabb díjat továbbra is az OTP számítja fel, ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy az OTP a legnagyobb és országosan a legteljesebb lefedettséget biztosító ATM-hálózattal rendelkező bank - az ATM-ek 41%-a az OTP-hez tartozik -. Legtöbb ügyfele is az OTP banknak van de az is tény viszont, hogy díjaikban több tételnél is jóval az átlag felett teljesítenek. Érdemes lehet átgondolni a váltást, azoknak, akik eddig megszokásból voltak csupán a legnagyobb hazai bank ügyfelei.


EGY BANKNÁL MINDEN INGYEN!


B ügyfelünk jellemző tranzakciói nagyjából megegyeznek A ügyfelével, kivéve, hogy valamivel több, 150 ezer forint fizetést vihet haza minden hónapban, a bankban is utal át pénzt az internetes utalás helyett, valamint rendelkezik állandó átutalással. Bár nem tipikus tranzakció, azonban bármikor előfordulhat, hogy meghibásodik az ATM, vagy nincsen benne megfelelő címlet, esetleg otthon felejti a bankkártyáját, ezért a bankfiókban való készpénzfelvételt is szerepeltettük a listán. Ezen kívül 1 szolgáltató felé közüzemi beszedési megbízást is ad.

B-ügyfél banki oldalról tehát egy problémásabb ügyfél, több papírmunkát igénylő tranzakciót hajt végre, így aztán többe is kerül számára a havi számlavezetés. Számára a legkedvezőbb csomagot, köszönhetően annak, hogy eléri a havi 150 ezer forintos jövedelemet, a Citibank 0 forintos bankszámlája jelenti, amely nulla forintjába kerül.




Legutóbbi körképünkben még 700 forint alatti havi költség semelyik - kivéve Citi - banknál nem jött ki, mára 4 banknál is találunk ennél olcsóbb ajánlatot.
Bankfiókban jobb, ha nem veszünk fel pénzt!

Ha a részletes tranzakciós táblázaton végignézünk, láthatjuk, hogy a legnagyobb díjtételt nem a számlavezetés díja, inkább a többi tranzakció jelenti, hiszen még a legdrágább számla is csak havi 499 forintba kerül.



Citibank 0 forintos számlacsomagjában minden hazai forinttranzakció - csatornától és a tranzakciók számától függetlenül - díjmentes, ami igen közkedveltté tette a számlát bevezetése óta. Nem véletlen, hiszen ha csak a papír alapú banki átutalást nézzük, az UniCreditnél ennek darabja 750 forintba kerül, de a CIB Banknál is 500 forinttal büntetik a papírmunkát okozó ügyfeleket.



A fióki készpénzfelvétel oszlopában is horror összegeket látunk, öt bank is 500 forint körüli, vagy a fölötti díjat vet ki ezen tranzakciók után.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!