2011. február 27., vasárnap

Betétválasztó programot indít a PSZÁF

Pénzcentrum
Összesen mintegy 88 millió forintnyi bírságot gyűjtött be a 2010-es évben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - mondta el Siklósi Máté a szervezet ügyvezető igazgatója. A válságot követően Európa szerte felértékelődött a fogyasztóvédelem szerepe. A PSZÁF alelnöke, Balogh László szerint amennyiben a fogyasztói bizalom megrendül, akkor az hosszú távon nagy mértékben a pénzügyi stabilitás ellen hat.

A felügyelet a fogyasztóvédelmi tevékenysége kapcsán kiemelt figyelmet fordít az ügyfelek tájékoztatására, a panaszkezelésre, a biztosítási kárrendezés határidejének betartására, valamint a biztosítási szerződések értesítő leveleinek ellenőrzésére - mondta Siklósi Máté. Ezek mellett kiemelte még az ügyvezető a banktitok megsértését, valamint az ügyfelek zaklatását az értékesítés alkalmával.

Balogh László a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a fogyasztók védelmében általános ajánlás készül, valamint hozzátette, hogy a dokumentum jövő hónaptól lesz elérhető. Az alelnök kiemelte, hogy az egységes ajánlást követően az év folyamán további két szakmaspecifikus ajánlás készül, a biztosítási, valamint a hitelintézeti szektor számára.

A jövő hónapban debütáló, öt tematikus fejezetre bontott ajánlásban az általános fogyasztóvédelmi elvek mellett szerepelni fog többek között egy akcióterv a rendkívüli események bekövetkeztére is. Ilyen esemény volt nemrégiben a vörösiszap katasztrófa -mondta el példaként Balogh, valamint hozzátette, hogy a szomorú esetet követően, néhány anomáliától eltekintve a többség példamutató módon kezelte.

A múlt év folyamán hozott jogszabály módosítás értelmében a felügyelet által ellenőrzött intézményekben fogyasztóvédelmi kapcsolattartó személyt kell kinevezni, akinek teendője, hogy minden szolgáltatást, valamint terméket a fogyasztóvédelem szempontjából is ideálissá tegyen és hogy kapcsolatot tartson fenn a felügyelettel ennek érdekében. A kapcsolattartók munkájától a PSZÁF a tudatos fogyasztói szemlélet ösztönzését illetve a pénzügyi kultúra fejlesztését várja.

A sajtótájékoztatón a PSZÁF azt is bejelentette, hogy hamarosan elindítják a napi szintű bejelentésekkel működő betétválasztó programjukat, mely jól átlátható terméklistákkal, illetve adatokkal kíván segítséget nyújtani a fogyasztóknak, hasonlóan a korábban már útjára indított hitel és lízingválasztó programhoz. A felügyelet kiemelte, hogy komoly informatikai fejlesztés révén valósult meg a program, mivel a sávos kamatozás miatt rengeteg adatmennyiséget kell feldolgoznia az alkalmazásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!