2011. február 7., hétfő

Orban Viktor évértékelő beszéde 2011. február 7. (Videó is)


Orbán konkrétumok nélkül értékelt

Ahhoz, hogy Magyarország legyűrje az államadósságot, mindenkinek, aki munkaképes, dolgoznia kell - mondta a Millenárison tartott évértékelőjében Orbán Viktor. Ha nem sikerül a megújulás, akkor "visszatér a múlt, ránk szakad az ég".

Tizenharmadik alkalommal mondott országértékelő beszédet Orbán Viktor a Millenárison, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. A „Magyarország megújul" mottót viselő beszéd központi eleme a miniszterelnök előzetes közlése szerint, hogy 2011 Magyarország újjászervezésének, megújulásának az éve. NAgy várakozások előzték meg a beszédet, hogy a Matolcsy György által jegyzett 250 milliárdos stabilitási alapról milyen konkrét részleteket árul el a miniszterelnök. Megkaptuk a választ: semmit. A konkrétumok nélküli beszéd az elemzők szerint erőtlen és szétszórt volt.

17:40 Aki lemaradt Orbán Viktor évértékelőjéről, a beszéd bővített, egységes változatát itt olvashatja: >>>

17:30 A politikai üzenetekkel dúsított miniszterelnöki évértékelő beszéd kevés konkrétuma közé tartozott, hogy a kormány még idén gondoskodik az idősebb korosztályok munkaterőpiaci helyeztének javításáról. A munkaadók kíváncsian várják, s kormány milyen intézkedésekkel próbálja elérni idén, hogy aki dolgozni akar, az találjon is munkát. Szakértők szerint nem szigorításra van szükség, hanem kedvezményekre. Bővebben itt: >>>

16:50 A parlamenti ellenzék pártjai egybehangzóan semmitmondónak tartják a kormányfő beszédét. Részletek itt: >>>

15:50 Orbán Viktor szerint ha nem sikerül a megújulás, visszatér a múlt, "ránk szakad az ég, elsöpör az államadósság lavinája, és hosszú időre elveszítjük az esélyt a felemelkedésre". Ha viszont "sikeresen vívjuk meg a küzdelmet, ha néhány dologban ismét elsők lehetünk Európában, mint ahogy az adórendszerünkkel már azok vagyunk", akkor Magyarország képes lesz biztosítani a boldogulást itthon minden becsületesen dolgozó és vállalkozó magyar ember számára. "2011 a megújulás éve: a megújulás újjászületés, küzdelem, küldetés. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta évértékelőjét Orbán Viktor.

15:42 Az ország kilenc hónap után készen áll a megújulásra, s olyan eredményeket értünk el, ami 20 év alatt sem sikerült. Ha nem sikerül a megújulás, visszatér a múlt. De ha sikerült, akkor Magyarország képes lesz minden becsületesen dolgozó magyar ember számára biztosítani a megélhetést. Ahhoz, hogy Magyarország legyűrje az államadósságot, mindenkinek, aki munkaképes, dolgoznia kell.

15:40 Előbb a múlt erőinek üzentünk hadat, most pedig az államadósságnak. Csak akkor lehet legyőzni az adósságot, ha mindenki dolgozik, aki tud. Minél kevesebben dolgozunk, annál rosszabb lesz élni ebben az országban. A tétlenség a legrosszabbat hozza ki. A magyarok azonban dolgozni akarnak, nem segélyből élni, nem ügyeskedni. Sokan érzik úgy a 40-50 évesek körében, hogy őket már leírták. A munkanélküliség nem egy adat, amin sajnálkozhatunk, hanem határozott és bátor lépésekre van szükség. Akit lehet, visszahúzunk a munka világába, és ott is tartunk, de ez nem lesz konfliktusmentes.  Nem mindenki azért munkanélküli, mert nem kap munkát. Vannak, akik úgy gondolják, hogy segélyen élni kényelmesebb, ebből-abból pénzt is lehet csinálni, akár tyúklopásból. Ezt a problémát meg kell oldani, mert komoly társadalmi feszültséget okoz. Csak azokról kell gondoskodni, akik nem tudnak munkából megélni. Talpon kell maradni, meg kell erősödni és meg kell állnunk a saját lábunkon. Ha nem dolgozik mindenki, aki csak bír, akkor külföldi lélegeztetőgépen marad az ország, de a gép bérleti díja egyre drágáb.

15:35 Összehúzva, meglapulva nem lehet kivárni a válság végét, ez csak összeomláshoz vezethet. Fel kell ismerni, hogy minden veszély egyben lehetőség is. A hegyi mentő tudja, hogy a lavina nem fog kitérni, nekünk is tudni kell: sem a válság, sem az adósság elől nem tudunk kitérni. Ne higgyük, hogy összehúzzuk magunkat, és a veszély majd valahogy elmegy, mert ez az út az összeomláshoz vezet. Majd Edison laboratóriumának leégését hozta fel pédaként, mondván a tudós 67 évesen is tudott örülni, hogy tiszta lappal indulhat, és három hét múlva megcsinálta az első fonográfot.

15:30 Az alkotmány nagyon fontos az újjászületéshez. Le kell zárni a múltat, hogy biztonságba helyezzük a jövőt; "ez nem a magyarok alkotmánya". Sorsfordító küzdelem előtt állunk. Ilyenkor a legbátrabb ember számára is egyszerre félelmetes és felemelő. Félelem van bennünk, hiszen az egész nyugati világot fenyegeti egy óráis lavina, amit válságnak nevezünk. Mindenki félti az otthonát, hazáját. De nincs okunk szégyenkezni amiatt, hogy félünk. Az eurozónához csatlakozott államok komoly lépésre szánták el magukat, közös gazdaságpolitikát hoznak létre. Mi elszalaszottuk a biztonságos kikötőt, mi lesz így velünk?

15:20 Az elmúlt évek csúfosan elbukott reformterveivel, az előző kormányok emberektől való elfordulásával magyarázta a jelenlegi közállapotokat évértékelő beszédében Orbán Viktor. A hatalom hátat fordított az embereknek, "a mellőzöttek pedig szépen összetalálkoztak, és indulataikat, viszkető tenyerület megfékezve, kétharmados lendülettel eltessékelték a hatalmat". Orbán szerint a tenyerek viszketése nem múlt el, sőt a naponta napvilágot látó újabb szélhámosságok láttán még erősödött is. Ezért a kormányfő azt üzente az elszámoltatási kormánybiztosának, hogy "iparkodjon, mert igény van rá". Hiába szeretnénk már most a 2013-ra tervezett felemelkedéssel kezdeni és későbbre hagyni a megújulást és az elrugaszkodással járó izommunkát. Nem kezdhetjük a disznóvágást a disznótorral. Természetesnek kell venni, hogy a sikerhez vezető út Magyarország átszervezésén keresztül vezet. A megújulás újjászületés, küldetés. Az elmúlt években fordítva éltünk, mert akik egészséges életfelfogásuk, törvénytisztelő gondolkodásuk szerint éltek, sokszor azzal szembesültek, hogy megvetés tárgya lettek. Akik úgy gondolták, hogy a verseny lényege, hogy a jobb és olcsóbb nyer, azoknak a silány minőségű árukkal kellett beérniük. Voltak, akik úgy gondolták, érdemes jól dolgozni, mert jobb munkáért jobb megélhetés jár, és jobb munkából élni, mint segélyből, azzal szembesültek, hogy az állam közmunkák szervezése helyett segélyeket adott, és súlyos adóterheket kellett viselniük.

15:15 2010 az összefogás éve volt, 2011 pedig a megújulás éve, amikor is átszervezik és új alkotmányos alapokra helyezik Magyarországot. 2012 az elrugaszkodás éve, 2013 az emelkedés éve, míg 2014 a gyarapodás éve lesz, amikor bizonyítékot kapunk arra, hogy erőfeszítéseinknek volt értelme. Ez a terv nem a szocializmus ötéves terve.  Senki sem állíthatja, hogy garantálni lehet a sikert, ez csak egy terv, egy emberi terv, de sokmillió magyar közös terve. A mi közös akaratunk és elszántságunk, munkába vetett hitünk adja a fedezetet.

15:10 Ez a 13 alkalom, de "nem vagyunk babonásak"- mondta évértékelőjének kezdetén Orbán Viktor, egy Fülig Jimmy idézettel folytatva: "Nem fog bennünket sem a golyó, sem a vas". Nincs időnk várakozni - folytatta a kormányfő; világosan és kendőzetlenül kell beszélni a munkáról, amit el kell végezni. Ahoggy tavalyi beszédében, most is kitért a Facebookon kapott üzenetekre, mondván a politika iránt érdeklődő és a kezdő krimiolvasó között van hasonlóság. Mindketten azt kérdezik: ki követte el, vagyis mikor lesz már jobb.

15:05 Megköszönte Orbán Viktor miniszterelnök "kiállását a becsületünkért a magyar Országgyűlésben, és az Európai Unióban" a kormányfő hétfői évértékelő beszéde előtt Balog Zoltán, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke. A fideszes politikus kiemelte: "kilenc éve voltunk így együtt utoljára, hogy Magyarország miniszterelnöke beszélt". Hozzátette: kilenc évig dolgoztak érte, s a győzelem pillanatában tudták, nehéz lesz, "de ez nem tántoríthat el attól, hogy nekilássunk, a becsületünk múlik rajta". Balog Zoltán szavait taps fogadta, amikor megköszönte Orbán Viktor kiállását, s azt, hogy a kormányfő nem tűrte el a gyalázkodást, amely az országot érte.

15:00 Megkezdődött a rendezvény; a budai Millenáris Park Teátrumában felállított szónoki pulpituson a Magyarország megújul szlogen olvasható, amely a beszéd címe is egyben. Ugyanez a felirat látható a szónoki emelvény mögött is, ahová drapériára reflektorokkal a magyar zászló színeit vetítették ki, a pulpitus mögé pedig nemzeti lobogókat állítottak fel. A vendégek között foglal helyet Mádl Ferenc volt államfő és felesége, több kormánytag, kormánypárti politikus és európai parlamenti képviselő - köztük Tőkés László -, Tarlós István főpolgármester, továbbá Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Antall Józsefné, a korábbi miniszterelnök felesége, Széles Gábor vállalkozó, Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó, Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Andrew G. Vajna, a filmipar reformjáért felelős, frissen kinevezett kormánybiztos, Kálomista Gábor producer, Kun Miklós és Gereben Ágnes történész, Kautzky Armand színművész, Balázs Péter színházigazgató, Jókai Anna író, Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa és Pozsgay Imre, a Németh-kormány egykori államminisztere.

nol.hu l 2011.02.07.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!