2011. március 30., szerda

Rég nem látott erőben a forint - Mit mondanak az elemzők?

vg.hu l 2011.03.30.
A forint erejét több tényező adta az elmúlt hetekben: a kedvező dollárkötvény kibocsátás, az S&P hitelminősítő kommentárja, a Széll Kálmán-terv, és a monetáris tanács tagjainak megválasztása kiárazta a kamatcsökkentés kockázatát. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere szerint azonban a félelemre ad okot, ha a kormány nem kényszeríti ki a Széll Kálmán-terv teljes megvalósítását. Az MNB tavalyi kamatemelései is segítettek a forintnak, és a folyó fizetési mérleg többlete is kedvező. Suppan Gergely szerint ha kiárazódnak a Széll Kálmán-terv megvalósítási kockázatai az tovább segíthet: a CDS-felár nagyot csökkenhet ebben az esetben.

Az elmúlt időszak erősödési trendjét egyrészt az okozta, hogy a kormány bejelentett egy fiskális konszolidációs tervet, mely tetszik a piacoknak, még akkor is, ha megvalósítási kockázatai vannak – mondta Bebesy Dániel , a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere a Világgazdaság Online-nak.

A monetáris tanács tagjainak kinevezése is kellemes meglepetés – nyilatkozta az elemző. A piacon ugyanis az a félelem volt jelen, hogy az új tagok a megváltozott jelölési mechanizmus hatására a lazább monetáris politika irányába mozdulnak.


Ez a kockázat azonban kiárazódott a tagok megválasztásával. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa hétfőn 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, és Simor András elnök elmondta, hogy jó ideig a kamat fenntartására lehet szükség.


Bebesy Dániel azt is elmondta, fundamentálisan támogató, hogy folyó fizetési mérleg többlete van Magyarországnak, miközben a válság előtt még hiány volt jellemző. Több ország külső egyensúlya romlott a válság után, de hazánké fennmaradt – vélekedett a közgazdász.


Azt is kiemelte, hogy a feltörekvő piaci jegybankok „le vannak maradva” a piac által várt kamatemeléstől. Magyarországon a jegybank „elébe ment a piaci várakozásnak” és a fejlődőknél ritkaság, hogy túl is teljesítette azt a szigorítást, melyet a piac várt.


A forint árfolyamának várható alakulásával kapcsolatban azt jegyezte meg, nem számít arra, hogy a külkereskedelmi többlet gyorsan eltűnne, amely tartós támaszt nyújt a forintnak. „Nem gondolja azt, hogy a fogyasztás gyorsan felpörögne” – tette hozzá.


A kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban félelemre ad okot, ha a „piac nem kényszeríti ki” a Széll Kálmán-terv teljes megvalósítását. Jelenleg egy megelőlegezett bizalom van a kormány felé, nem ismerjük a részleteket teljes egészében, vagyis azt, hogyan teljesülnek a hiányszámok – világított rá Bebesy Dániel. Kiemelte: „lehet, hogy még a Széll Kálmán-terv sem elég, de az a minimum, hogy a programot teljesítsük”.


Technikai szempontból elmondta, hogy a forint a 270-280-as sávban mozgott régóta az euróval szemben, amely alá március 20-án került a hazai deviza. A 266,80-as szintnél van egy erős ellenállás, itt található a 200 hetes mozgóátlag, ez a szint eddig megfogta a forintot – mondta Bebesy.


Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza szerint „elsöprő sikert” aratott a dollárkötvény kibocsátása, és a hasonlóan Bebesy Dánielhez megerősítette, hogy a monetáris tanács tagjai megnyugtatták a piacot.


A válság kitörése óta alulsúlyozott volt Magyarország, elsősorban a Nemzetközi Valutaalappal való szakítás és a különböző válságadók bevezetése is hozzájárult ehhez – nyilatkozta az elemző a Világgazdaság Online-nak. „Nagyon alulsúlyozásra tették Magyarországot, amely az elmúlt hetekben, hónapokban javult” – emelte ki.


Magyarország a múlt héten 3,75 milliárd forintnyi dollárkötvényt bocsátott ki: 3 milliárd dollár 10 éves, 750 milliárd dollár 30 éves papírt.


Néhány befektetőnél semleges lett hazánk megítélése (az alulsúlyozottról), és úgy gondolom, hogy van tér a javulásra – vélekedett Suppan.


„Sokan féltek attól, hogy Magyarország bóvli kategóriába kerül”, de az S&P felőli jelzéssel ez a veszély most elhárult. Magyarország a 3 legnagyobb hitelminősítőnél a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában van, negatív kilátással.


A Széll Kálmán-terv megvalósításával kapcsolatban vannak félelmek a piacon, azonban ha az intézkedések életbe lépnek ezek a kockázatok kiárazódnak – mondta Suppan. „Ilyen intézkedés például a táppénz csökkentése” – tette hozzá.


Az elemző arra számít, hogy a forint 265-270-es árfolyam között stabilizálódik. Az eurót 267,5 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon kedd délután. A forint az Orbán-kormány felállása óta nem látott erős szinten áll az euró ellenében.


„Lassan-lassan semlegesre minősítik hazánkat” a befektetők, és a hitelminősítőktől akkor lehet várni a stabil kilátást, ha a CDS-felár 200-220 bázispont közé süllyed. A pozitív kilátást akkor fogja árazni a piac, ha az államadósság fizetésének leállása ellen köthető biztosítás felára 160-180 bázispontra csökken, de ezt csak hónapok múlva láthatjuk – vélekedett Suppan.


A CDS felár jelenleg 265,5 bázisponton áll, míg január elején 400 bázispontot is mért a CMA DataVision.


Bebesy Dánielhez hasonlóan Suppan is felhívta a figyelmet a jelentős fizetési mérleg többletre. Az elemző szerint a nyugdíjalapokból átkerült pénzek, a mintegy 3 milliárd euró forintnyi külföldi eszközt „hazahozzák”, és ezt a MMB-nél válthatják át, amely azonnal növeli a jegybank devizatartalékát. Ez szintén nyugtathatja a befektetőket – vélekedett a közgazdász.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!