2011. február 15., kedd

Alkotmányellenes az indoklás nélküli elbocsátás

Klubrádió l 2011.02.15.
Alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a kormánytisztviselő indokolás nélküli felmentését.


A taláros testület rádiónknak eljuttatott közleménye szerint a törvény szövegezéséből adódóan a közzététel napjával történő megsemmisítéssel a kormánytisztviselők felmentése mellett a lemondásuk is szabályozatlanná vált volna, ezért az Ab az alkotmányellenes rendelkezést 2011. május 31-i hatállyal semmisítette meg. 


Az indokolásban az Ab nem vitatja, hogy a közigazgatás hatékonyságának fokozása érdekében az ott dolgozó tisztviselők felmentési védelme könnyíthető, azonban az Országgyűlésnek olyan szabályt kell alkotnia, amely összhangot teremt a kormánytisztviselők alkotmányos jogainak védelme és a kormányzati célok megvalósítása között.

A közigazgatási tárca közleményében azt írta, tudomásul vették a döntést és a jövőben a jövőben az alkotmányozásban, valamint a kormánytisztviselői életpálya-modell kialakításakor is kiemelt figyelmet fordít e döntés és a döntés indokolásában kifejtett szempontok figyelembe vételére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!