2011. március 2., szerda

Tudja, melyik kínai tartomány olyan, mint Magyarország?

InfoRádió l 2011.03.01.
Kína a világ második gazdaságává lépett elő, és tartományai egyenként is akkora összterméket produkálnak, mint a világ egyes országai. A The Economist magazin sorba állította az országrészeket, a rangsorból pedig az derült ki, hogy a Magyarországnak megfelelő tartomány a Kolumbiának, Thaiföldnek és Algériának megfelelővel határos.

Meg is hallgathatod

ITT

Kína egyes tartományai önmagukban is előkelő helyezést érnének el a világ országainak GDP-listáján - derül ki a The Economist magazin interaktív térképéből. A déli, exportcikkeket gyártó Kanton összeterméke például megközelíti Indonéziáét, Csiangszu és Santung leelőzi Svájcot. Ha Sanghajt külön számítjuk, akkor a város egy főre jutó, vásárlóerővel arányos GDP-je akkora, mint Szaúd-Arábiáé.

A magyar GDP-nek az ország északkeleti részén fekvő, a Belső-Mongóliával határos Senhszi tartományé felel meg. Magyarországgal szemben Senhszi viszonylagos elzártsága miatt a kínai átlag GPD-nél kevesebbet termel, viszont Kínai harmadik legnagyobb bauxitlelőhelyeivel rendelkezik. Leginkább nehézipara fejlett, így a szénbányászat, a vegyipar, az energiatermelés és a fémmegmunkálás. Míg bányáiban és gyáraiban hírhedten rossz körülmények uralkodnak - az elmúlt években több ezren haltak meg balesetekben -, a tulajdonosok különösen gazdagok, és befolyásosok a kínai ingatlanpiacon. 

Van egy másik kínai tartomány is, amely Magyarországhoz hasonlítható, ez pedig a parányi tengerparti Tiencsin. Senhszi az összes GDP tekintetében hasonlít Magyarországhoz, és 16. a tartományok rangsorában. Ha az egy főre lebontott GDP-t nézzük, akkor Tiencsin Magyarország megfelelője. Ez évi 19 ezer dollár, amellyel a tartomány az előkelő ötödik helyen áll a listán, csak Peking, Sanghaj, Hongkong és Makaó előzi meg. Peking 22 ezer dolláros egy főre lebontott GDP-je Szlovákiáénak felel meg. 

Történelmi érdekesség, hogy Tiencsinben volt az Osztrák-Magyar Monarchia egyetlen kínai gyarmati területe, 0,6 négyzetkilométerrel. Az itt élő harmincezer ember osztrák-magyar állampolgárságot kapott. A rendet a monarchia negyven tengerésze és hetven kínai fegyveres őrizte, osztrák-magyar törvények voltak érvényben, és máig fennmaradt sok, azokat az időket idéző épület. Az első világháború végén azonban a kínai erők elfoglalták a területet, és Magyarország a trianoni békeszerződésben lemondott róla.

Export tekintetében a szintén északi és tengerparti Santung tartomány felel meg Magyarországnak; a kivitel évente 82 milliárd dollárnál is nagyobb, ami egymilliárddal marad el a magyar exporttól. Santung, amely az 1920-ig német gyarmat volt, szintén az előkelő ötödik helyet foglalja el a listán, azaz az ötödik, legtöbbet exportáló tartomány Kínában. 

Santung arról ismert, hogy nagy nemzetközi márkák termékeit gyártják ott, illetve több kínai márka, a többi között a külföldön is ismert Csingtao sör, valamint a háztartási cikkeket gyártó Haier és Hisense otthona. Gazdaságában a bortermelés foglalja el a második helyet, és a kínai cabernet sauvignon, chardonnay és merlot többségében onnan származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!