2011. február 21., hétfő

Rekordot döntenek az élelmiszerárak

Info Rádió l 2011.02.21.
Rekordot döntenek az élelmiszerárak, a szakértők további 20%os emelésre számítanak.

Hallgasd meg! >>>


Bár a világ 20 vezető országa, az úgynevezett G20-ak mostani találkozója előtt a Reuters hírügynökség azt írta, az egyik fő téma az élelmiszerek és alapanyagok drágulása lesz - a hírekből nem derült ki, jutottak-e most valamire. Annyi derült ki, a 20ak soros francia elnöksége szeretné, ha a novemberi találkozóig előrébb lépnének a nyersanyag árak elszabadulása elleni küzdelemben. 


A Világbank szerint az élelmiszerárak veszélyes szinten vannak, és a politikai-társadalmi stabilitást veszélyeztetik. A Reuters alapján a Világgazdaság online múlt héten azt írta, a világbank adatai szerint az élelmiszerek drágulása 2010 júniusa óta 44 millió embert taszított mély szegénységbe a fejlődő országokban. Az ENSZ egyik szervezetének élelmiszerár indexe alapján 28 százalékkal nőttek az árak. Az indexen még sohasem volt ilyen magas adat, mint a januári. Kerekítve 231 ponton áll, a tavalyi 180hoz képest. 

Az MTI korábbi háttéranyaga szerint a közel-keleti illetve észak-afrikai országokban kialakult helyzet miatt rekordokat döntöttek a nyersanyagárak. A gyapot, a kávé, a kakaó ára döntött csúcsot, drágul a kőolaj, a búza és a kukorica is. A hírügynökség anyaga szerint a spekuláció is szerepet játszik az áremelkedésben. A HVG múlt heti számában arról írt, szakértők az idei évre 20 százalékos drágulást jósolnak. A cikkből kiderült, a búza és a rizs világpiacán pánikfelvásárlás kezdődött. A legnagyobb felvásárló, Egyiptom már most csaknem annyi búzát vett, mint tavaly összesen. A lap szerint egyre nehezebb kielégíteni a világ növekvő élelmiszer-szükségletét, a rekordokat döntő árak lázadással, zavargással, egyes rendszerek bukásával fenyegethet, át kell szervezni az agrártermelést és kereskedelmet. 

Ráadásul, több helyen az időjárás is veszélyezteti a termést. Itthon az élelmiszer-árak az éves infláció felett emelkedtek, átlagosan 6,4 százalékkal. Tavaly januárhoz képest a liszt ára több mint 30 százalékkal emelkedett, és megközelítette ezt a mértéket az úgynevezett idényáras élelmiszerek - a friss zöldség és gyümölcs ára. A sajt és a cukor ára csaknem 10 százalékkal nőtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!