2011. február 4., péntek

Hogyan adhatja el a Fidesz a reformokat nagyobb veszteségek nélkül?

Info Rádió l 2011.02.02.
Ha nem pusztán kiadást csökkent a Fidesz, hanem jól kommunikál, akkor könnyebben el tudja adni a választóknak a reformokat - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője az InfoRádióban. A kormány várhatóan február közepén tárgyalja a reformcsomagot. Az Index szerint 4-500 milliárdos spórolás mellett jöhet például a dugódíj, a zöldadó, és az ezer forintos TB-hozzájárulás.

Hallgasd meg
- Rádiófelvétel



Az, hogy a reformokat miként lehet eladni, attól is függ, hogyan kommunikálja a kormány a nagyobb szerkezeti átalakításokat.  Ha pedig csak kisebb változtatásokkal elért forráskivonásról van szó, azt is másképp kell elmagyarázni - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.

Novák Zoltán szerint azonban egyik változatot sem lehet úgy bemutatni, hogy ne okozna érdeksérelmeket és heves ellenállást a társadalom részéről. 

Persze kétharmados többséggel egyszerűbb a kormány dolga - ismerte el a szakértő -, mert nagyon sok mindent el lehet érni belső viták nélkül. azonban a belső ellenállás sem elhanyagolható szempont - tette hozzá. 

Novák Zoltán arra emlékezetett, hogy például a Semmelweis-tervről helyi politikusok által megfogalmazott kritikák finoman szólva is csak könnyű intermezzók voltak ahhoz képest, ami a Fideszre vár. Már itt lehetett látni, miként rohannak neki párton belül a helyi politikusok a szakpolitikusoknak - tette hozzá.

Nyilván a Fidesz helyzete ideálisabb az ilyen mértékű változások keresztülvitelére, mint a korábbi kormányoké. Kérdés azonban, hogy mennyire akarja a kormányzó párt megőrizni a kétharmados támogatottságát. Ha meg akarja tartani azt, akkor nagyon nehéz lesz egyensúlyoznia a szempontok között - vélekedett az elemző.

Ha viszont megpróbálják korrekt érvekkel elmagyarázni, miért van szükség az átalakításokra, akkor a támogatottság mostani mértékét figyelembe véve lehetőségük nyílik arra, hogy a lehető legkisebb veszteséggel vigyék végig a reformokat - fűzte hozzá a kutatásvezető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!