2011. március 22., kedd

Félmoratórium: az önkormányzatnak tartozók kilakoltathatóak

Ingatlan.net l 2011.03.21.

Habár a kilakoltatási moratóriumot július elsejéig meghosszabbították, az nem vonatkozik az önkormányzati bérlakásokban díjhátralékot felhalmozókra.

Több módosító indítvány is beleépült a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló parlamenti javaslatba, így a végleges és elfogadott törvény szerint a tavaly augusztustól tartó, s elvileg április 15-én lejáró kilakoltatási tilalmat 2011. július 1-jéig hosszabbította meg az országgyűlés – kezdi a cikkét a Fehér Megyei Hírlap. Ma már mindenki tudja, hogy bekerült a szövegbe az a kitétel is, miszerint csak azok ússzák meg a kilakoltatást, akik 150 ezer forintnál nagyobb egyéb (például közüzemi) tartozást nem halmoztak fel. A moratórium tehát a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződésekre, valamint a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik, ám nem érvényes az önkormányzati bérlakásokban jelentős lakbérhátralékot felhalmozókra.
Németh Mátyás, a Széphő Zrt. jogi képviselője a lapnak elmondta, valójában nem a korábbi törvény meghosszabbításáról, hanem egy új törvényről van szó. Ezért a korábbi törvényben szereplő április 15-ei határidő lejártát követően Székesfehérváron megkezdődhetnek a kilakoltatások azon esetekben, amikor az önkormányzati bérlakásra vonatkozó bérleti szerződést díjtartozás miatt mondták fel, vagy lejárt bérleti szerződés miatt kezdődött meg a végrehajtás. A Széphő Zrt. kezében jelenleg 26 darab jogerős, bírósági végzés van kilakoltatással kapcsolatban, de összességében negyvenre tehető azoknak a száma, akiket már a bíróság is kötelezett arra, hogy hagyják el a lakást, ám ezt még nem tették meg.
A Széphő Zrt. vezérigazgatója, Fónad Csaba elmondta, a fűtésdíjjal tartozók száma is jelentős a városban, ezen ügyekben végső esetben az ingatlan árverési úton történő értékesítésére is sor kerülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!