2011. március 10., csütörtök

Szekeres Imre szerint harminc-ötven forinttal csökkenthető a benzin ára

InfoRádió l 2011.03.10.
A konkrét terveket hiányolja az MSZP a Széll Kálmán-tervből. Szekeres Imre szocialista parlamenti képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában megjegyezte, hogy megtévesztő a kormány kommunikációja. Hozzátette: érthetetlen, hogy a Fidesz a jelenlegi magas üzemanyagárak mellett nem csökkenti azok jövedéki adóját. Szekeres Imre attól is beszélt: nem tartja valószínűnek, hogy pártja támogatja majd az új alaptörvény elfogadását.

A teljes adást is meghallgathatod

az 1. részt ITT
a 2. részt ITT

Az általánosságokon kívül nem hangzott el semmi a Széll Kálmán-terv bemutatásán - mondta az InfoRádió aréna című műsorában Szekeres Imre. Az MSZP parlamenti képviselője szerint  ez nem jó, mert nem ad valódi információt, valamint megtévesztő a kommunikáció.

A szocialista politikus példaként említette, hogy konkrét tervet nem látott a tömegközlekedés átalakítására. Nincs elképzelés arról, hogyan ez a terület hogyan lesz átalakítva ahhoz, hogy a mostani összegből hatékonyabban tudjon működni - tette hozzá.

A tömegközlekedés modernizációja az egyik legnagyobb befektetés és sokba kerül, de amíg nem látni, hogy milyen szolgáltatásjavulást eredményez, addig az egész átalakítás csak szlogen - hangsúlyozta Szekeres Imre. Hozzátette: az ésszerű változtatásokat támogatni fogják, így azt is, ha nem közlekedik párhuzamosan egy MÁV- és egy Volán-járat.

Érthetetlen, hogy a Fidesz a jelenlegi magas üzemanyagárak mellett nem csökkenti azok jövedéki adóját - emelte ki a szocialista politikus. Szekeres Imre emlékeztetett: azt javasolta a parlamentben, hogy a magasabb benzinárral kivetett áfából származó többletbevételt adják vissza a jövedéki adó csökkentésével, ezáltal 30-50 forinttal lehetne olcsóbb a benzin.

Feltételek

Nem demokrata az, aki az ellenzék véleményének figyelembe vétele nélkül alkotmányoz - jelentette ki Szekeres Imre. A politikus szerint az alaptörvény kidolgozásának folyamata két feltétellel lenne demokratikus: akkor, ha az egyes javaslatokkal legalább a képviselők nyolcvan százaléka egyetért, illetve ha az Alkotmány akkor lépne csak életbe, hogyha ha a következő országgyűlés - amelyben vélhetően más erőviszonyok lesznek - megerősíti azt.

Egy ilyen eljárásban érdemes lenne részt venni - jegyezte meg Szekeres Imre.

Arra a felvetésre, hogy a jogszabályoknak a jelenleg zajló alkotmányozási eljárás is megfelel a politikus úgy válaszolt: a jogszabályok sok esetben az életet nem tudják leképezni. És mivel egyszer már kialakult a jelenlegihez hasonló helyzet, van modell is, amit követni kellene. Szekeres Imre emlékeztetett: 1994 és 1998 között az MSZP és az SZDSZ a mandátumok 72 százalékával rendelkezett, de nem kívánt az ellenzék nélkül alkotmányozni. Ezért kötötte a javaslatok elfogadását a nyolcvan százalékos támogatottsághoz.

Ez helyes és mértékadó döntés volt - mondta Szekeres Imre, aki szerint egy alkotmány létrehozásához nem csupán az kell, hogy a kormányerőnek kétharmados többsége legyen: egy alkotmány akkor érvényes, akkor érzi sajátjának egy társadalom, ha majdnem mindenki egyet tud érteni vele. Ehhez viszont konzultáció kell, nem álságos ötletek, kérdőívek, hanem valódi, érdemi konzultáció a politikai partnerek között - fűzte hozzá a politikus.

Ha a Fidesz-KDNP nem tesz eleget az MSZP feltételeinek, az alkotmány szövege viszont tartalmilag elfogadható lesz, a szocialistáknak el kell majd dönteniük, hogy tudják-e támogatni azt. Nem tartom ezt az esetet valószínűnek - jegyezte meg Szekeres Imre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!