2011. március 10., csütörtök

Amit az MLM-ről tudni kell…

salesjob.hu
Számos esetben előfordul, hogy olyan értékesítői állást pályázunk meg, amelyben a cég profilját az MLM, vagyis a multi-level marketing képviseli. Ahhoz, hogy nyugodt szívvel tudjunk dönteni arról, hogy elfogadjuk-e a szóban forgó állást, jó, ha tisztán látunk ebben a kérdésben, és tudjuk, hogy miről is van szó.

A multi-level marketing egy olyan értékesítési forma, ahol az értékesítés személyesen (direkt módon) és több szinten történik.
Az alapötlet abból származik, hogy ha egy ügyfél valóban elégedett az adott termékkel és/vagy szolgáltatással, akkor azt minden bizonnyal ajánlani fogja ismerőseinek, hozzátartozóinak.


Tehát, ha mi, mint elégedett fogyasztók állunk ott egy termékkel és/vagy szolgáltatással, és azt tovább ajánljuk egy ismerősnek, akkor abban az esetben, ha ı azt megvásárolja, akkor mi jutalékot kapunk. És ez így meg tovább… Tehát egy idő után egy többszintű értékesítési hálózatot tudunk mi magunk is kiépíteni.

Az MLM-mel foglalkozó cégek nagyon vonzóak lehetnek az állást keresők számára, mégpedig a következők miatt:

- Egyrészt anyagi függetlenséget biztosít, hiszen ezt az értékesítési formát vállalkozói rendszerben folytatják.

- Megadja a szabadság érzését, mivel az időbeosztásunkról magunk döntünk.

- Sokak azért választják, mert ha igazán profik a szakmában, akkor egy idő után már nincs is szükségük arra, hogy közvetlenül részt vegyenek az értékesítésben, hiszen az általuk felépített értékesítési hálózatból kapott jutalék is megélhetési forrást biztosít számukra.

Természetesen a fentiek mind-mind kecsegtetőek lehetnek bármelyikünk számára, de mielőtt valóban úgy döntenénk, hogy belevágunk ebbe az értékesítési formába, néhány dolgot gondoljunk végig:

- Semmiképpen ne vágjunk bele az értékesítésnek ebbe a formájába, ha úgy véljük, hogy a vállalkozói státusz nem ad nekünk megfelelő biztonságot, hanem sokkal inkább egy bejelentett alkalmazotti jogviszonyra vágyunk. Ez utóbbit az MLM soha nem fogja megadni számunkra!

- Ahhoz, hogy valóban sikeresen tudjuk végezni a munkánkat elengedhetetlen, hogy csak olyan termék vagy szolgáltatás ilyen típusú értékesítését vállaljuk el, amelyben mi magunk is hiszünk. Hiszen ezeket a termékeket/szolgáltatásokat barátainknak ismerőseinknek, rokonainknak ajánljuk majd, és nagyon fontos, hogy a lelkiismeretünk tiszta legyen. Bizonyára mindannyian úgy gondoljuk, hogy nem mások becsapása árán szeretnénk megélhetésünket biztosítani, hanem tisztességes módon szeretnénk megkeresni azt a pénzt, amely az anyagi jólétet jelenti számunkra.

A fentiekben felsorakoztatott pro és kontra érvek végig gondolásával már nyugodt szívvel
dönthetünk arról, hogy az értékesítésnek ez a népszerű, de korántsem könnyű formája mennyire áll hozzánk közel, és arról is, hogy valóban szeretnénk-e belevágni.

Hirdetés

Az MLM jövője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!