2011. március 2., szerda

Mellár: A potyautasok lesznek a Széll Kálmán-terv vesztesei

InfoRádió l 2011.03.01.
Az irányt egyértelműen kijelöli a most közzétett Széll Kálmán-terv, a nagyságrendek stimmelnek, ha pedig szükséges, a kormánynak még lesz mozgástere átcsoportosítani a forrásokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója, aki szerint az átalakulás nem lesz gyors.

Meg is hallgathatod az Aréna műsorát

az 1. részt ITT
a 2. részt ITT


Alapvetően ez az a program, amit a piacok vártak - mondta az InfoRádiónak a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója, aki szerint szükség volt arra, hogy a kormány olyan, középtávon fenntartható növekedési pályát vázoljon fel, amelyen a gazdaság úgy tud haladni, hogy az külső adósságnövekedést ne idézzen elő. 

Mellár Tamás hozzátette: a Széll Kálmán-tervben a kormány megfogalmazta, milyen intézkedések kellenek, hogy 2014-ig fenntartható gazdasági pályára álljon az ország, és szerepel benne az is, hogy az államadósságot ebben az időszakban miként lehet csökkenteni. Ez két olyan fontos elem, amelyet a vállalkozások és a külföldi befektetők vártak. 

Új gazdaságpolitikai szakasz kezdődik a szakértő szerint. Ez egy olyan gazdaságpolitika, amely kimondja: meg kell teremteni a fenntartható egyensúlyt, ami mentén biztosítani kell a növekedés feltételeit. Az első időszakban három százalék körüli gazdasági növekedéssel lehet számolni, utána akár négy-hat százalékos is lehet a fejlődés - emelte ki Mellár Tamás. 

Bár szerepelnek számok a koncepcióban, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója nem biztos abban, hogy azok a tervezetben leírtak szerint fognak megvalósulni. Ami fontos, hogy leverték a cövekeket, és megvan az irány, merre kell menni - fűzte hozzá. 

Van a kormánynak mozgástere

A nagyságrendek nagyjából stimmelnek, és van akkora mozgástere a kormánynak, hogy ha valami nem jön be, akkor manőverezzen. Persze ez a mozgástér nem nagy, mert az államadósság nyolcvan százalékos, az államháztartás feszített, ilyen helyzetben pedig nehéz bármit is lépni, de van arra lehetőség, hogy a kormány megváltoztassa a prioritásokat - véli az elemző. 

Úgy látja, azok lehetnek a program nyertesei, akik dolgoznak vagy dolgozni akarnak, a potyautasok vesztesek lesznek. Az átalakulás azonban nem lesz gyors, mert húsz éves elmaradásban vagyunk azokkal a strukturális reformokkal, amelyekbe egyik kormány sem fogott bele. Már maga a program kidolgozása is nagyon időigényes, és a pozitív eredmények is csak három-nyolc év múlva jelentkezhetnek. 

Nincs már hova hátrálni, az adósságot már nem lehet tovább növelni - hangsúlyozta Mellár Tamás, aki kiemelte: el kell indítani azt a folyamatot, amely megállítja az adósság növekedését, és elindítja a csökkentést. Az első lépéseket meg kell tenni, mert ha tovább halogatjuk, akkor még súlyosabb lesz a helyzet - fűzte hozzá a kutató, aki kiemelte: a kormány korábbi programjai a bevételekre koncentráltak, a Széll Kálmán-terv azonban egyértelműen a kiadások visszafogására koncentrál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!