2011. március 7., hétfő

Mi lesz a rokkantnyugdíjasokkal és a frankhitelesekkel? Rogán válaszol

NAPI Gazdaság l 2011.03.07.
Aki közmunkával keresi a kenyerét, az kevéssé választhatja meg, hogy mit csinál - nyilatkozta Rogán Antal a Világgazdaságnak.


A cél az, hogy a rokkantnyugdíjasok közül minél többet visszavezessünk a munkaerőpiacra. Mi nem azt mondjuk, hogy nem fognak kapni támogatást a munkaképesek, hanem azt, hogy kapnak, de közmunkáért cserébe - mondta Rogán Antal a Világgazdaságnak adott interjúban. Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke hozzátette: akiknél nem indokolt a rokkantnyugdíjazás, ott inkább arra költsünk, hogy az emberek visszamenjenek dolgozni. Arra a kérdésre, hogy ez a kör milyen munkát kaphat, azt válaszolta, hogy "nagyon sok lehetőség van" de "aki közmunkával keresi a kenyerét, az kevéssé választhatja meg, hogy mit csinál". 

Az ágazati korkedvezményes nyugdíjak kapcsán úgy vélte, hogy egy nyugdíjkasszát akkor lehet rendben tartani, ha csak azt fizetjük ki belőle, ami valóban nyugdíj, szociális juttatásokat, rokkantnyugdíjat, korkedvezményes nyugdíjat nem. Hozzátette: cserében persze meg kell próbálni majd versenyképes jövedelmet juttatni ezekben az ágazatokban.
Az OÉT-en született, 4-6 százalékos béremelési ajánlás kapcsán Rogán azt mondta, "most nem azt kérjük, hogy ezt a bértömeg-növekedést egyenletesen terítsék a munkaadók, hanem hogy az alacsony és középkeresetűek béremelkedése legyen nagyobb. Ezt el lehet érni, de egyfelől nyomást kell kifejteni, másfelől lehet, hogy jogszabályokat kell módosítani. Mi azért gyűjtünk adatokat, mert nem szeretnénk csak azokra az adatokra támaszkodni, melyeket a kormány és a munkaadók szolgáltatnak". A bérmonitoring bizottság egyik fontos célkitűzése, hogy az állami kedvezményeket és bizonyos adókedvezményeket csak azok a cégek kaphassák meg, amelyek teljesítik a bérajánlásban foglalt feltételeket. Ha ennek ellenőrzésére az adóhivatalnak törvényi kötelezettsége van, akkor ezt precízen meg fogja tenni - mondta a politikus. 
frankhiteleseknek nyújtott segítségről elmondta: a kormány több terven dolgozik, szeretnénk a felelősséget megosztani. Leszögezte: aaki a hitelét felvette annak azt valamilyen formában vissza is kell fizetnie, de hárul felelősség a bankrendszerre is, illetve az állam szintén kénytelen szerepet vállalni.
Elmondta: olyan rendszeren dolgoznak, amely nem csak azoknak segít, akiknek bedőlt a hitele - olyan konstrukción is gondolkodnak, amely a törlesztőrészletet a lakáshiteleknél stabilizálja. Ennek költségét adófizetőknek részben fizetniük kell a bankokkal együtt, ám arra a néhány évre, ameddig a válság tarthat, megóvja az embereket további árfolyamkilengésektől. Rogán úgy vélte: a szakemberek szerint a svájci frank előbb-utóbb vissza fog térni egy normális árfolyamszintre, és akkor a garanciadíjakat valószínűleg vissza lehet szerezni.
Hozzátette: "még kérünk egy kis időt egy mindhárom szereplő számára elfogadható konstrukció kidolgozására. A kilakoltatási moratóriumot pedig akkor oldjuk fel, ha egy ilyenről egyezség születik".

1 megjegyzés:

  1. A kormány úgy tesz,mintha ingyenélők lennének az önhibájukon kívüli rokkantnyugdíjasok!? Elég nagy baj az,ha valaki orvosi műhiba miatti rokkant,ráadásul soha senki sem kártalanította! Az is nagy baj,ha valaki betegségekkel születik,ami később derül ki,hogy súlyos,rejtett betegség,stb....Arról nem is beszélve,hogy a rokkantnyugdíjasok hosszú szolgálati időkkel rendelkeznek,mert dolgoztak mielőtt megrokkantak.Nem érthető,hogy miért kell elvenni a nyugdíjaikat,amikor nekik nehezebb a helyzetük,mint egy egészséges öregségi nyugdíjasnak,mert a rokkantnak rengeteg életmentő gyógyszert kell vennie,gyógyászati segédeszközöket,stb...Ebbe az egészséges kormánytagok bele sem gondoltak!A rokkantak már többszörösen rosszuljártak eddig is,mert a megrokkanásuk óta "üresek"a szolgálati éveik,nulla ft-tal,így nagyon "le van szakadva"a nyugdíjuk az öregségi nyugdíjakhoz képest! Hányszorosan akarja még őket a kormány megrövidíteni?!?!

    VálaszTörlés

Mondd el a véleményedet, vagy ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel!